Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις για τις υποβαθμίσεις σχολείων και από την Πάρο

Ανακοίνωση κατά των επικείμενων συγχωνεύσεων εξέδωσαν τόσο ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πάρου και Αντιπάρου όσο και η ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Πάρου. 
Η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών:


Η καινούρια εγκύκλιος του Υπουργείου (44506/Δ4/2-4-2013) με την οποία καταργείται πληθώρα οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα, υποβιβάζει τα σχολεία και γενικά την εκπαίδευση. Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου (44506/Δ4/2-4-2013), προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014», αναφέρει ότι: «… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό. Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των Περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους». Προηγούμενες διακηρύξεις του Υπουργείου για εξατομικευμένη διδασκαλία, ολιγομελή τμήματα, υποδομές στην εκπαίδευση, μαθήματα ειδικοτήτων και παρουσία ειδικών παιδαγωγών  και ψυχολόγων εξανεμίζονται με την παραπάνω εγκύκλιο, με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων.  Το Υπουργείο βέβαια μας συνηθίζει σε φρούδες υποσχέσεις. Σε εποχή κρίσης που ο τόπος έχει ανάγκη από ουσιαστική παιδεία, παραγωγή καλλιτεχνικού και επιστημονικού δυναμικού, εφαρμογή της  επιστημονικής τεχνογνωσίας στον ίδιο μας τον τόπο, μείωση της ανεργίας και πρόοδο, η κυβέρνηση αποφασίζει με καθαρά τεχνο – οικονομικά κριτήρια να απολύσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς υποβιβάζοντας έτσι την εκπαίδευση.
Με το σύστημα που χρησιμοποιεί το υπουργείο για υπολογισμό των οργανικών, μόνο στην Πάρο πρόκειται να χαθούν 13 από τις 56 οργανικές, σε όλο το νομό Κυκλάδων περισσότερες από 150 και σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες. Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα με προσπάθειες που χαντακώνουν ακόμα περισσότερο τον τόπο. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζονται υπερβολικά μεγάλα τμήματα όπου ο εκπαιδευτικός δεν θα μπορεί να εφαρμόσει εξατομικευμένη διδασκαλία, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος από τον υποβιβασμό των πολυθέσιων σχολείων σε ολιγοθέσια, σε συνδυασμό με την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών, δημιουργίας μικτών τμημάτων και συνδιδασκαλία στα πρότυπα των μονοθέσιων, αφού το νέο μέτρο δε λαμβάνει υπόψη το πλήθος των μαθητών ανά τάξη, παρά μόνο το άθροισμα του σχολείου διαιρεμένο με το 25.
Ζητάμε από τη ΔΟΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και να πάρει σαφή και αγωνιστική θέση με σοβαρές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Ζητάμε άμεση απόσυρση της εν λόγω εγκυκλίου και αύξηση των οργανικών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών από μόνιμους και όχι από αναπληρωτές σε γενική παιδεία, ειδική, αλλά και στις ειδικότητες.

και αυτή της ένωσης συλλόγων γονέων:
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και την πλήρη αντίθεσή της στην αιφνιδιαστική και παντελώς άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σε διαδικασίες κατάργησης οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης στις σχολικές Μονάδες των Κυκλάδων και της Πάρου, στα πλαίσια των ειλημμένων αποφάσεων που προκύπτουν από την υλοποίηση του Μνημονίου, για μείωση του δημοσιονομικού κόστους από τη λειτουργία της Δημόσιας Παιδείας.
       Η σχετική εντολή που δόθηκε με τελεσιγραφικό τρόπο στις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις  και στους Δ/ντές των σχολείων στις 2/4/2013 με  απαίτηση απάντησης στις 5/4/2013, κατά παράβαση όλων των προβλεπόμενων υπηρεσιακών διαδικασιών και παρακάμπτοντας το ρόλο συγκεκριμένων θεσμικών οργάνων λίγο πριν τη λήξη της σχολικής περιόδου, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να εισέλθουμε σε έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολικών Μονάδων, με άμεση επίπτωση τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδιών μας, όσο και στην εργασιακή επιδείνωση της θέσης των εκπαιδευτικών.
      Την ίδια στιγμή που οι συνθήκες στο χώρο των δημόσιων σχολείων στην Περιφέρεια και ειδικά στις Κυκλάδες, μέσω των αλλεπάλληλων οικονομικών περικοπών στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, την συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και την υποβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, εντείνουν τα αδιέξοδα, η εν λόγω  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται να προσθέσει προβλήματα που αφορούν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ολιγοθέσια σχολεία προηγούμενων δεκαετιών, σε αποδυνάμωση των σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε απολύσεις αναπληρωτών και μεταθέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και χειροτέρευση των συνθηκών διδασκαλίας στις τάξεις.
      Η πληροφορία που έχει περιέλθει σε γνώση μας για μείωση οργανικών θέσεων στις Κυκλάδες κατά 250 εκπαιδευτικούς εκ των οπίων οι 14 στην Πάρο, κρίνεται εγκληματική και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
      Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ακυρώσει άμεσα την απόφασή της και δηλώνει ότι θα σταθεί με κάθε δυνατό τρόπο αλληλέγγυα στον αγώνα των εκπαιδευτικών για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και για παροχή ποιοτικής Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας στα παιδιά μας, που αποτελεί συνταγματική επιταγή και υποχρέωση της Πολιτείας.
       Δηλώνουμε σε όλους τους γονείς της Πάρου, ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και δικός μας αγώνας και, όπως ακριβώς έχουμε αποδείξει τη συνεισφορά μας στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας στην Πάρο, με τον ίδιο ανυποχώρητο τρόπο θα σταθούμε και στο θέμα αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.