Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υπενθύμιση για το ωράριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με το ωράριο θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:
ο νόμος 1566/85 άρθρο 8 αναφέρει:

Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης παραµένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιµες ηµέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται µε το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συµµετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενηµέρωση των γονέων και κηδεµόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραµένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιµες ηµέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριµένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όµως πέρα από έξι (6) ώρες την ηµέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδοµάδα, µε την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με την προσφορά των υπηρεσιών και όχι με την καθολική παραμονή στο σχολείο. Άλλωστε η ανακοίνωση της ΔΟΕ  (αρ. πρωτ.2121/8-4-2013)  καθώς και το έγγραφο για τα εργασιακά δικαιώματα με αρ. πρωτ. 1332/17-9-2012 αναφέρει:
«Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη».
Επιπλέον η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κ. Δραγασάκη αναφέρει:
«εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».
Ακόμα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρόσφατη εγκύκλιος που στάλθηκε από το υπουργείο παιδείας και αφορά στην «τήρηση του ωραρίου εργασίας στις περιφερειακές υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης»  αναφέρει ότι:
 «τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και στο προσωπικό διοικητικών και βοηθητικών κλάδων που κατέχουν οργανική θέση ή υπηρετούν με απόσπαση στις σχολικές μονάδες (γραμματείς σχολείων και επιστάτες)».
Πέρα βέβαια από το νομικό κομμάτι θα πρέπει ίσως συνάδελφοι να αναρωτηθούμε. Τι θα προσέφερε η καθημερινή παραμονή μας στο σχολείο πέρα του διδακτικού ωραρίου εφόσον δεν μας έχει ανατεθεί κάποιο άλλο καθήκον; Μήπως θα ωφελούσε σε κάτι τους μαθητές μας; Θα βελτίωνε την παρεχόμενη παιδεία; Θα ωφελούσε σε κάτι την κοινωνία; Μάλλον όχι. Αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η ανακίνηση του θέματος στους εκπαιδευτικούς κύκλους εντάσσεται στις προσπάθειες της ηγεσίας να τρομοκρατήσει και να πανικοβάλλει τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.