Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ενημερωτικό για τις εκλογές των αντιπροσώπων

Στην προσεχή γενική συνέλευση πρόκειται να γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων. Στο παρακάτω κείμενο προσπαθούμε να κατατοπίσουμε τους συναδέλφους που δεν είναι εξοικειωμένοι σχετικά με τις εκλογές αυτές.

Ποια είναι τα κύρια καθήκοντα των αντιπροσώπων;
Οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων παίρνουν μέρος στη Συνέλευση της ΔΟΕ και ψηφίζουν για την εκλογή των οργάνων διοίκησης (διοικητικό συμβούλιο και ελεγκτική επιτροπή), όπως επίσης και για την εκλογή αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ.
Ποια είναι η διάρκεια της θητείας των αντιπροσώπων;
Η θητεία των αντιπροσώπων είναι διετής.
Ποιοι συμμετέχουν στις εκλογές;
Στις εκλογές παίρνουν μέρος τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι). Οι ωρομίσθιοι για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι υπηρετούν στην περιοχή του Συλλόγου και είναι μέλη ενός μόνο Πρωτοβάθμιου Σωματείου (άρθρο 39 παρ.6 καταστατικού ΔΟΕ
Πόσους σταυρούς βάζουμε;
Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου μας (άρθρο 30 παρ.14) βάζουμε μέχρι έναν σταυρό.
Πόσους αντιπροσώπους εκλέγουμε;
Ο αριθμός των αντιπροσώπων που θα εκλέξει κάθε Σύλλογος, εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του που θα ψηφίσουν και όχι από τον αριθμό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Ο κάθε Σύλλογος εκλέγει έναν αντιπρόσωπο για κάθε 100 μέλη που θα ψηφίσουν στις εκλογές. Έτσι λοιπόν, στους Συλλόγους που θα ψηφίσουν 50 έως 150 μέλη τους θα εκλεγεί 1 αντιπρόσωπος, ενώ στους Συλλόγους που θα ψηφίσουν από 151 έως και 250 μέλη, θα εκλεγούν 2 αντιπρόσωποι.
Στο σύλλογό μας λοιπόν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συναδέλφων που θα ψηφίσουν αν θα παραμείνουν δύο οι αντιπρόσωποι ή αν θα υποδιπλασιαστεί η φωνή του στην τακτική γενική συνέλευση της ΔΟΕ.

 Πως εκλέγονται οι αντιπρόσωποι;
Στους Συλλόγους  που εκλέγεται ένας μόνο αντιπρόσωπος εκλέγεται αντιπρόσωπος από το συνδυασμό που διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων ή ο μεμονωμένος υποψήφιος με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Οι Σύλλογοι που έχουν δικαίωμα να εκλέξουν περισσότερους από έναν αντιπροσώπους πρώτα προσδιορίζουν τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται, με βάση τον αριθμό των συναδέλφων που ψήφισαν στο Σύλλογο

Στη συνέχεια, αφού ανοιχτούν οι φάκελοι και μετρηθούν τα έγκυρα ψηφοδέλτια, (Για να βγουν τα έγκυρα αφαιρούνται τα ΛΕΥΚΑ και τα ΑΚΥΡΑ) θα εξαχθεί το εκλογικό μέτρο ως εξής : Διαιρούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγει ο Σύλλογος. Αν κατά τη διαίρεση προκύπτει κλάσμα, παραλείπεται. Οι αντιπρόσωποι κατανέμονται στους συνδυασμούς σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο που προκύπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.