Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

    Το Υπουργείο Παιδείας και η μνημονιακή συγκυβέρνηση, τη σχολική χρονιά που διανύσαμε, άνοιξαν για τα καλά το δρόμο προκειμένου να «περάσουν» πιο άνετα τα μέτρα τους, την επόμενη σχολική χρονιά. Με τις συνεχείς εγκυκλίους, που έφθαναν στα σχολεία με μορφή καταιγίδας, έκαναν πλέον φανερούς τους στόχους τους: διάλυση του δημόσιου σχολείου, μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών.
   Ξεκίνησαν με την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές διώξεις, τις επιθεωρήσεις, την αύξηση ωραρίου, την επίταξη απεργών… δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα αυταρχισμού, φόβου και υποταγής στα σχολεία κι ύστερα μίλησαν ξεκάθαρα για καταργήσεις οργανικών θέσεων μέσα από συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων. Σχετικά με το τελευταίο, αν υλοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου, μόνο στις Κυκλάδες χάνονται 140 οργανικές θέσεις και χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μια κατακρεούργηση των σχολικών μονάδων που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.
    Τώρα, στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς μαθαίνουμε για τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Δανακού στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου, ενώ πριν λίγο καιρό μας διαβεβαίωναν μέσα από συνεντεύξεις ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί στα σχολεία της Νάξου, τουλάχιστον για φέτος. Αποφασίστηκε λοιπόν να κλείσει ένα Δημοτικό σχολείο ξαφνικά και μάλιστα στο τέλος της σχολικής χρονιάς ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Πειθαρχικές διώξεις και αργία εκπαιδευτικών

Με την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4093/2012, εκπαιδευτικοί τίθενται σε αργία από τη στιγμή άσκησης πειθαρχικής δίωξης εναντίον τους, χωρίς να τους αναγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Οι περιπτώσεις συναδέλφων που υπόκεινται τις συνέπειες αυτών των διατάξεων αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στην εκπαιδευτική κοινότητα.